Globe icon

EN

#PLACEHOLDER Aass logo
Header bilde

Hva skal man drikke til julematen?

Julen byr på deilig mat og lune og hyggelige sammenkomster med familie og venner. Men hvilken drikke serverer du til svigermor og svigerfar når ribba står på bordet? Vår kokk og ølsommelier Anders Lien har svaret!

Tenk smak - ikke rett

Generelt når man skal servere øl til maten handler det i stor grad om hva du ønsker å fremheve og forsterke av smaker i retten. Her gjelder det da å komplementere heller enn å utfylle med smaker som ikke finnes i retten. Enkelt forklart kan du si at lette og milde retter passer til lette og milde øltyper, og tyngre og krydrede retter passer til tyngre og krydrede øltyper.

bilde

Prøv IPA UTEN til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kommer i to ulike varianter, urøkt og røkt. Hvilken øltype som passer avhenger av om man har røkt eller urøkt pinnekjøtt.

Til den urøkte varianten passer det godt med en øltype med god maltfylde og sødme. Dette er typisk mørkere øltyper, der maltsødmen er tydelig. Her vil det passe godt med klassisk juleøl.

Til den røkte varianten må man ta hensyn til saltet i kjøttet. Her vil det passe bedre med et øl med mer bitterhet og mindre maltsødme. Her anbefales en lysere øltype. Her vil lysere pilsner typer eller IPA typer kunne fungere godt, og Aass UTEN IPA kan være et godt alkoholfritt alternativ.

bilde

Prøv pilsnerøl til lutefisk

Til lutefisk vil tilbehøret spille en viktig rolle når du skal velge riktig drikke til maten. Velger man tyngre garnityr som brunost og sirup, vil de mer maltrike øltypene passe best. Her vil også de mer alkoholsterke juleølsortene gjøre seg godt.

Velger man mer tradisjonelt garnityr som bacon, ertepurré og sennep, vil fettet og krydderet gjøre at lysere øltyper med mer bitterhet passer best. Her vil pilsnertyper igjen passe godt. Prøv gjerne Aass UTEN Original som et alkoholfritt alternativ til lutefisk med tradisjonelt tilbehør.

bilde

Klassisk juledrikk til ribbe

Til ribbe så er det som med pinnekjøtt og lutefisk fett og salt som legger føringer for hvilken øltype som anbefales. Både salt og fett gjør at lysere øltyper som pils med bitterhet og en perlende munnfølelse passer godt til ribbe. Samtidig forbinder mange juleøl med ribbe, og juleøl passer naturligvis også godt til ribbe. Da vil man få mer fylde i ølet, som i kombinasjon med maten kan oppleves mer mettende.

Vi anbefaler gjerne både juleøl og pilsnerøl til tradisjonell ribbetallerken. Som et alkoholfritt alternativ vil Aass UTEN Juleøl være et meget godt alternativ til ribbe.

bilde

Søtt og godt til julegrøt og riskrem

Det er lett og kun tenke på pinnekjøtt, lutefisk og ribbe når man tenker på julemat, men både julegrøt og riskrem har en viktig posisjon i norsk juletradisjon. Her passer det jo perfekt med Aass Julebrus, både med og uten sukker, hvor man får den klassiske smaken av bringebær sammen med søt og god julegrøt eller riskrem.

Les mer om øl til mat

Header bilde

Øl til mat

Les mer
Header bilde

Smaksforskjeller på øl

Les mer