Globe icon

EN

#PLACEHOLDER Aass logo
Header bilde

Øl til mat

Øl passer veldig godt å drikke til mat, siden ølet virker leskende og ikke er så dominerende på smak. Det gir maten rom for utfoldelse, samtidig som ølet støtter opp om smakene, fremfor å slåss med maten om ganens oppmerksomhet.

Å sette øl til mat er en egen vitenskap, der målet er å skape balanse mellom ølet og maten. For å få til dette på en god måte, er det noen generelle grunnprinsipper du kan følge.

Hovedprinsippet

Det er den totale smaken på retten som styrer hvilken ølsort som passer, ikke en enkel komponent. Kjøtt som blir servert sterkt krydret uten saus, passer til et annet øl enn samme kjøtt som blir servert med mild krydring og med en mild saus. Spiser du reker slik de er, kan en hveteøl passe meget godt, men tilfører du rekene chili og sterke krydder, passer en IPA bedre.

Tenk smak, ikke rett

Når du skal velge øl, handler det derfor i stor grad om hva du ønsker å fremheve og forsterke av smaker i en rett. Av den grunn deler vi ikke vår anbefaling opp i spesifikke retter, men anbefaler følgende grunnprinsipper, slik at du får den opplevelsen som passer best for deg.

  • Lette og milde smaker: Øl som er fruktige, runde og milde, som f.eks. Blanc/hveteøl og Ankerpils
  • Salte, krydrede og sterke smaker: Øl med tydelig bitterhet som f.eks. Pilsner og IPA
  • Kraftige og tunge smaker: Øl som er smaksrike og sødmefulle som f.eks. Bayer, Bock og Juleøl
  • Noen øltyper som f.eks. Classic, er øl som passer til flere smaksretninger, siden ølet har en god balanse mellom sødme og bitterhet.

På baksiden av våre ølbokser finner du vår anbefaling til hvilke smaker ølet passer til. 

bilde