Globe icon

EN

#PLACEHOLDER Aass logo
Header bilde

Filtrering og pasteurisering: Hvorfor gjør vi det?

Ved Aass bryggeri filtrerer og pastauriserer vi det aller meste av ølet vi selger. Det er kanksje de mest åpenbare forskjellen mellom øl som selges i stor skala og øl som lages i liten skala. Hva betyr egentlig det og hvorfor gjør vi dette?

bilde

Filtrering

Når ølet er ferdig gjæret og lagret, separerer vi ølet for å få ut mest mulig gjær og partikler. Deretter filtrerer vi ølet før det tappes. Filtreringen foregår ved å presse ølet gjennom et kiselgur filter. Kiselgur er forsteinede alger som danner en svært porøs jordart. Dette klarner ølet for partikler og fjerner en del rester av gjær.

Filtreringen gjøres for å få et lettdrikkelig øl med det karakteristiske rene smaksbildet som de fleste forbinder med tradisjonelt, norskt øl. Det blir rett og slett et bedre sluttprodukt.

bilde

Pasteurisering

Etter ølet er filtrert, så pasteuriserer vi ølet. Pastauriseringen gjøres ved å varme opp ølet til en temperatur hvor eventuelle bakterier og siste rest av gjær, som kan ødelegge ølets kvalitet, dør ut. Dette gir et øl med bedre holdbarhet og samme smak når det er nytappet, som siste dag i "best før" perioden. I øl er det både humle, alkohol og kullsyre som opptrer antiseptisk, men fordi PH for øl ligger i et ideelt område for infeksjoner, gir pastaurisering en større trygghet for en stabil og god produktkvalitet.

Alkoholfrie ølprodukter pastauriseres faktisk to ganger. I tillegg til å bli pasteurisert på vei til tapping pastauriseres ølet etter det er tappet på emballasjen sin. Pastaurisering kan i noen tilfeller påvirke produktets smak, men dette skjer i liten grad for ølprodukter.