Besøk Aass
Her kan du lese mer om Besøk Aass!
Aass Bryggeri legger mye stolthet i vår besøksvirksomhet. De siste årene har vi gått fra én til tre kokker, hvor nå to av våre kokker har bestått eksamen som ølsommerlier. I tillegg har vi fire deltidsansatte hvor også én av disse er ølsommelier. Dette bidrar til at Besøk Aass kan levere høy kvalitet på både mat og ølsmaking.
Denne høsten har én av våre kokker, Martin Schrøder-Enger, gjennomgått opplæring og eksamen som ølsommelier hos Beverage Academy i Oslo.
Intensivt opplæringsprogram:
- Det er et ganske intensivt opplegg. Kurset går over 3 måneder og består av 4 dager oppmøte, samt nettstudier, sier Martin.
Kurset holdes av Amund Pollen Arnesen, som er norges første ølsommelier. Etter 3 måneder avsluttes kurset med en eksamen. Eksamen er todelt og består av blindsmaking og 3 timers skriftlig teori. Blindsmakingen foregår ved at man får presentert 3 øl hvor man skal svare på 22 punkter for hvert øl. I tillegg får man presentert ett øl med ølfeil, der man oppimot tilsvarende øl uten feil skal beskrive hva feilen er og hvordan den oppstår. Totalt må man ha 40 % riktig for å få bestått, og ved 80 % får man meget godt bestått.
- Det er ikke fritt for at det blir en del ølsmaking hjemme som en del av forberedelsene til eksamen. Da må man blindsmake og bruke sjekklisten med de 22 punktene for å øve, men det meste av ølet blir spyttet ut igjen, sier Martin.
Stolt kan Martin vise frem beviset som sier at han fikk meget godt bestått! Leder for Besøk Aass, Anders Lien, bestod sitt ølsommelier-kurs i 2023.
I dag teller Besøk Aass syv ansatte, der vi teller tre heltidsansatte kokker. Også Lasse Ygaard, som holder omvisninger og ølsmaking på Aass Bryggeri er ølsommelier.
Høsten 2024 ansatte Aass Bryggeri og Besøk Aass sin tredje kokk, Eirik Thomsgård. Også Eirik skal etterhvert ta ølsommelierkurs ved Beverage Academy.
- Det at vi som er en del av Besøk Aass innehar denne kompetansen, og at vi har ølsommelierutdanning gjør at vi får en ekstra faglig tyngde. Det har en viktig signaleffekt, og viser at vi tar vår besøksvirksomhet på alvor, sier Anders Lien, leder for Besøk Aass.
Med godt over 17.000 besøkende på Aass Bryggeri i 2024 dukker det opp spørsmål om det aller meste innen ølbrygging og smak fra engasjerte gjester nærmest daglig. Med ølsommelierutdanning har gutta på Besøk Aass en større faglig trygghet, som også bygger yrkesstolthet. På den måten kan også Besøk Aass by på flere unike opplevelser i våre lokaler.
Med så mange flinke og kompetente ansatte på Besøk Aass, ønsker selvfølgelig Aass Bryggeri at enda flere tar turen til bryggeriet i årene som kommer.
Anders, Martin, Eirik og resten av gjengen er klare til å gi både private og bedrifter en unik opplevelse på Aass Bryggeri og en reise gjennom mer enn 190 år med norsk bryggeri historie.
Klikk på lenken for å sende en bookinghenvendelse, eller se en av sakene under for å lese mer om Besøk Aass.
Her kan du lese mer om Besøk Aass!
Her kan du lese mer om våre lokaler; Gildehallen, Direktørboligen og Pilotbryggeriet!
Her kan du lære mer om øl, hvordan du kombinerer øl til mat og hvordan ulike typer øl brygges.